Nohutun gaz yapmaması için ne yapılmalı? Nohut neden gaz yapar?
Nohut yemeğini pamuk gibi tatlandırıp gaz sorununa neden olabiliriz. Nasıl? İşte nohut neden gaz yapar, nohutun gaz yapmasını önlemek için neler yapılabilir, nohutta gaz nasıl giderilir sorularının yanıtları burada!
NOHUT
Nohut baklagiller familyasına ait değerli bir besindir. Yüksek besin değeri ve lezzetiyle sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Ancak nohut tüketildikten sonra rahatsız edici gaz sorunlarına neden olabilir. Nohut pişirirken bu gaz problemini önlemek için bazı ipuçlarını takip edebilirsiniz.
NOHUTUN GAZ YAPMASINI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALIDIR?
Nohutları önceden ıslatın: Nohutları pişirmeden önce, nohutların üzerini kaplayacak kadar suda 8 saat bekletin. Bu işlem nohutların şişerek kabuklarından ayrılmasına yardımcı olur ve gaz yapma potansiyellerini azaltır.
Kabartma Sodası ekleyin: Nohutları ıslatırken 1 kiloluk kavanozun yarısını nohutla doldurun ve içerisine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin. Daha sonra hızla kavanozun neredeyse yarısına kadar kaynar su ekleyin. Nohutları karıştırın, ardından kavanozu kapatın ve üzerini bir bezle örtün.
Kimyon kullanın: Nohut pişirirken kimyon eklemek gaz oluşumunu engelleyebilir. Nohutları bir gece önceden kaynar suda ıslatın, ertesi gün suyunu süzüp nohutları tencereye koyun. 4 parmağı kaplayacak kadar soğuk su ekleyip kimyonu ekleyin. Nohutların yüzeyinde köpük oluşmaya başladığında köpüğü çıkarın ve karıştırmaya devam edin. Su kaynamadan ocaktan alıp nohutları süzün.
Patates ekleyin: Nohut haşlanırken bir adet patatesi soyun, dörde bölün ve nohutlara ekleyin. Patates ayrıca kalan gazın giderilmesine de yardımcı olur. Nohut yemeği piştikten sonra patatesleri bir kenara koyabilirsiniz.
Sirke kullanın: Nohutları çabuk pişirmeniz gerekiyorsa tencereye 1 yemek kaşığı sirke ekleyebilirsiniz. Bu gaz sorununun önlenmesine yardımcı olur ve nohutların çabuk pişmesini sağlar.
Nohut gibi baklagillerin yetersiz pişirilmesinin gaz oluşumuna neden olan enzimlerin etkisini artırabileceğini unutmayın. Bu nedenle nohutları dikkatli pişirmeye dikkat etmelisiniz.
NOHUTUN FAYDALARI
Nohut bitki bazlı bir protein kaynağıdır ve kas onarımına yardımcı olabilir. Yüksek protein içeriği ve bol lif, uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Aynı zamanda çözünebilir lif bağırsak sağlığına faydalıdır, çözünmeyen lif ise kabızlığı önler. Nohutun düşük glisemik indeksi kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. İçerdiği kalsiyum, magnezyum, lif ve K vitamini kemik sağlığını destekler.
kursunluajans.xyz