Iğdır’da Kayısı Hasadı Başladı, 40 Bin Ton Rekolte Bekleniyor
Haber: Serdar ÜNSAL
(IĞDIR)- Iğdır’da kayısı hasadı başladı. Bölgedeki üreticiler bu yıl yaklaşık 40 bin ton kayısı elde etmeyi bekliyor.
Iğdır’da kayısı hasadının başladı. Üretciler, bu yıl yaklaşık 40 bin ton rekolte bekliyor. Iğdır Tarım İl Müdürü Ahmet Tengiş, kentte meyveciliğin geliştiğini vurgulayarak sofralık kayısı çeşitlerinin üretildiğini ve bu yılın bol verimli geçtiğini açıkladı.
Eyrice, maliyet ve işçi sıkıntılarının da olduğunu dile getirerek,”kayısının toplanması biraz meşakatli, dışarıdan genelde işçi getiriyoruz” dedi.
Kentte 4-5 çeşit kayısı yetişiyor
Iğdır’da ilk kayısıyı üretmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten 78 yaşındaki emekli öğretmen Timur Eyrice, kentte 4-5 çeşit kayısının yetiştiğini ifade etti. Özellikle “şalak” adı verilen kayısının yalnızca Iğdır, Nahçıvan ve Ermenistan’da yetiştiğini ve yüksek aromasıyla sofralık olarak tercih edildiğini söyledi.
Iğdır kayısıları yalnızca bölgedeki tüketicilere değil, İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum ve Bursa gibi büyük şehirlere de gönderiliyor. Batman’dan gelen mevsimlik tarım işçisi, “Iğdır kayısıları çok güzel, bahçe sahibinin ilgisi de çok iyi” diye konuştu.
“Iğdır kayısıları artık ihraç ediliyor”
Sarı altın olarakta anılan Iğdır kayısıları artık yalnızca iç pazarda değil, Rusya, Azerbaycan ve Ukrayna başta olmak üzere, yurtdışına da ihraç edilmeye başlandı. Yıllardır kayısı tüccarlığı ve üreticiliği yapan Kahraman Tanık, “Kayısı ticaretiyle ilgileniyorum ve hem iç piyasaya hem de ihracata yönlendiriyorum. Bu yıl kayısı rekoltesi güzel olsa da dolu yağışı nedeniyle bir miktar zarar oldu. İşçi bulmakta zorlanıyoruz, Batman’dan işçi getirdik ama bu maliyetleri artırıyor. Buna rağmen her yıl olduğu gibi bu yıl da ihracatımız olacak” dedi.